ghemotoace

blogger outside, human inside

Ghid de supravietuire in tramvai

Sau 7 lucruri esențiale pe care trebuie să le ai într-o călătorie cu tramvaiul, în București.

1. Miros plăcut la îndemanăseat-349817_640
Principiul de a purta ceva care miroase frumos, când ești în tramvai, este cam același cu motivul pentru care ai în casă antidiareice. Nu știi niciodată când te lovește, dar știi că o să fie crunt și o să-ți întoarcă mațele pe dos. E mai bine să fii pregătit.

2. Răbdare. Ooo…Doamne câtă răbdare
Dacă după primele trei luni de viață în București, nu ai învățat cum să rămâi senin în fața oamenilor care se urcă înainte să coboare lumea, care te îmbrâncesc să apuce un scaun liber sau care se încăpățânează să se posteze în fața ușilor deși coboară la capăt de linie, ești un om pierdut, cu nervii mâncați.

3. Flexibilitate. Echilibru. Îndemânare
Dacă vrei să te descurci în RATB, trebuie să știi cum să te miști ca o balerină, să-ți păstrezi echilibrul mai ceva ca Van Damme între două camioane și să intuiești când să te agăți de bare cu o îndemânare de stripperiță cu 3 ani de experiență.

4. Skilluri de comunicare și persuasiune
“Coborâți?”, “Dați-mi voie să trec!”, “Puteți deschide geamul?” și “Am uitat să validez!” sunt replici cunoscute ca ducând rapid la niște discuții absolut halucinante și demne de jucat pe scena teatrului absurd.

5. Rezistență la stres
Dacă circuli zilnic cu tramvaiul poți să adaugi liniștit această abilitate în CV-ul tău. Vezi punctul 2. Și vezi recentele filmulețe absolut îngrozitoare cu fragmente violente din RATB. Tanti cu țigara electronică, tanti cu țigara neelectronică și controloarea.

6. Rezistență la poluare fonică
Pe de o parte, tramvaiul este cea mai bună sursă telenovelistică. Dacă nu ai televizor acasă, urcă-te seara pe la 8-9 și scoate-ți căștile. Ai șansa să nimerești o discuție cu un scenariu mai intens decât Sărmana Maria și Înger Sălbatic la un loc. Dar dacă vrei să asculți muzică (sau Doamne-Ferește să citești, chiar dacă nu e vorba decât de newsfeed-ul Facebook-ului), trebuie să știi că urechile tale trebuie să se lupte cu cel puțin 5 conversații concomitente despre bani, mâncare și plictiseală. Și nu zic că nu e OK să vorbești în tramvai, ce nu mi se pare OK este ca vocea ta să acopere numărul de decibeli al unui pickhammer în plină acțiune.

7. Simț al orientării
Știu că pare super-simplu să ajungi la o ușă de tramvai, când ești deja în el. Oriunde te-ai afla, distanța dintre tine și ușa este una foarte mică. Dar când ești înconjurat de încă 200 de oameni și nu mai vezi în fața ochilor decât păr, ceafă și simți la rândul tău cum ți se respiră în spate, lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Poți să ai noroc să cobori la stația unde coboară 60-70% din oameni (de obicei stația de lângă gura de metrou) și să te duci cu valul. Dar poți să nu ai noroc. Și atunci o să te simți ca Minotaurul în labirintul lui Dedal.

Nu mai calculezi doar distanțe ci și valul de vibrații negative pe care o să-l primești fie de la tăntișor cu geanta cât casa care o să se simtă deranjată daca o rogi să-și miște fundulețul pudrat, fie de la nenea cu burta cât un butoi de bere care o să provoace un cutremur general dacă începe să se miște, fie de la bătrânica urcată cu căruciorul de cumpărături, care sigur o sa priponească o roată în piciorul cuiva. Să înceapă distracția!

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: