ghemotoace

blogger outside, human inside

Lolita – Vladimir Nobokov

Deşi îmi propusesem să o citesc acum câţiva ani, abia vara asta am reuşit să-mi duc misiunea la bun sfârşit. De ce voiam să o citesc? Pentru că mi se întâmpla din când în când să aud referiri la ea şi să nu ştiu despre ce se vorbeşte exact decât prin intermediul informaţiilor oferite de wikipedia. Acum am eliminat misterul şi pot să vă spun şi vouă.

Lolita nu este o carte erotică. Eu aş cataloga-o mai degrabă în domeniul romanelor de dragoste. O dragoste mai specială ce-i drept, dar dragoste. În principiu, Lolita este o carte care spune povestea unui bărbat matur, pedofil fiind, îndrăgostit iremedial de o puştoaică de 12 ani. O dragoste imposibilă din punct de vedere legal şi moral.

Prima parte a romanului este şi cea care o să vă scandalizeze cel mai mult. Aici naratorul îţi spune ce înseamnă pentru el o nimfetă, de ce se simte atras de ea, iar pe măsură ce înaintează povestea din momentul în care o cunoaşte pe Lolita (Dolores Haze), o să-ţi spui din ce în ce mai des, „Asta e o carte bolnavă”. Pentru că la început Lolita îi este inaccesibilă, chinul pe care naratorul îl suportă dorindu-şi fata pentru poftele lui, te face să ţi se ridice părul pe mâini. Apoi, Lolita devine a lui şi naraţiunea se desfăşoară altfel.Accentul este pus pe viaţa alături de Lolita şi cum încearcă el să o ţină aproape, fără ca fata să protesteze prea mult. Cel mai important lucru pe care îl uită Humbert? Dragoste cu sila nu se poate.

Nu e nici foarte captivantă nici plină de pasiune melodramatică, nici revelatoare pentru vreo chestie anume. Nu o consider a fi o lectură „must read” decât dacă, la fel ca mine, vrei să ştii mai mult decât: cartea cu pedofilul.
Şi ca să  rămânem în ton, uite şi-o piesă simpatică

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: