ghemotoace

blogger outside, human inside

Cine mai merge la muzee?

Este titlul unui articol dintr-o revistă pentru femei, număr recent, care ne spune că la muzee nu mai merg decât turiştii străini şi copiii care vor să creadă că sunt în altă lume doar pentru că vizitează. În două pagini ni se face un mini-tur a patru muzee din Bucureşti în care ni se spune ce oameni se găsesc pe-acolo. Dar, problema mea nu este cu articolul care mi se pare făcut oarecum de mântuială (poate doar mi se pare) ci cu muzeele. Muzeele care rămân aceleaşi de zeci de ani. Şi-atât.

Hai să ne gândim puţin. Cât de entuziasmat poate fi un copil al zilelor noastre de o vizită la muzeu? Profilul copilului zilelor noastre: dependent de televizor şi calculator, jocuri, conectat la internet, utilizator de Facebook, Twitter şi poate şi alte reţele de socializare, constant cu mâna pe mouse. Când nu e pe mouse e pe telefon făcând cam aceleaşi lucruri. Ochii lui sunt în permanentă mişcare pe un ecran care îi ţine mintea ocupată prin tot soiul de activităţi captivante, antrenante, care nu doar livrează informaţii ci îl solicită pentru a le utiliza cumva interacţionând cu alţii ca el.

Ce face copilul nostru la muzeu? Se plimbă dintr-o cameră în alta, vâzând diferite exponate ţapene de zeci de ani, citind diferite informaţii sau ascultând ghidul, gândindu-se poate că aceleaşi informaţii le-ar fi putut afla printr-o căutare pe Google, fără să-şi mai obosească mintea cu detalii pe care oricum nu o să le reţină. Şi mai ales, ar fi putut să împărtăşească informaţiile şi cu prietenii de pe Facebook, prin doar câteva click-uri. Pe scurt, ce face copilul nostru la muzeu? Se plictiseşte.

Ce pot face muzeele astfel încât conţinutul lor să devină mai interesant? Ei bine, ce-ar fi dacă o vizită la muzeu s-ar transforma într-o experienţă la muzeu? Ce-ar fi dacă la Muzeul Ţăranului Român ai face prima ta oală din lut? Ce-ar fi dacă la Muzeul Militar ai învăţa cum să încarci o puşcă? Ce-ar fi dacă la Muzeul Satului ţi s-ar explica cu răbare apoi ai fi lăsat să încerci un război de ţesut? Apoi te poţi mândri cu ce-ai făcut tu la muzeu, pe Facebook, prin pozele pe care le-ai făcut în timp ce încercai să pui o toartă la oala de sarmale

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: