ghemotoace

blogger outside, human inside

Despre tine şi şcoala ta

Mi-am dat seama azi că e perioada aia nenorocită pentru mulţi foşti elevi care sunt nevoiţi să se plimbe de colo-colo prin oraşele mari, în călduri cotropitoare de mijloc de vară când în Bucureşti simţi cum efectiv ţi s-ar putea topi oasele dacă stai în soare mai mult de 15 minute. Din fericire nu e nevoie să stai în soare. Dar stai la cozi. Cozi interminabile de viitori studenţi şi părinţi de viitori studenţi cu sau fără tupeu nesimţit, unde oxigenul începe să scadă pe măsură ce temperaturile de afară cresc, iar nivelul de stres din aer îl tai lejer cu drujba. După ore de chin pentru înscrieri, încep orele de chin pentru examenele de admitere. Emoţii plus căldură infernală. Ce poate fi mai frumos?

Dar nu despre asta voiam eu în mod special să vă vorbesc astăzi. Tot gândindu-mă la generaţii peste generaţii de elevi şi studenţi, mi-am dat seama că mulţi dintre aceştia au o anumită tendinţă. Şi această tendinţă constă în a vorbi de rău şcoala. Şi pentru că sistemul lor de referinţă se bazează pe experienţă personală, fiecare îşi vorbeşte de cât mai rău şcoala sau facultatea proprie. La noi e naşpa rău, dincolo e mult mai tare. Nu o dată mi s-a întâmplat să aud o conversaţie între nişte mai mulţi care să „se bată” în care-mai-de-care argumente, cum că a lui instituţie de învăţământ e mai naşpa, nu te învaţă nimic, iar profii sunt bătuţi în cap sau profii sunt răi şi tiranici, dacă reuşeşti să ieşi viu de acolo, în mod clar ai nişte probleme cu capul. Şi cel mai probabil nu sunt singura care a asistat la astfel de discuţii. De menţionat, sunt perfect conştientă că sistemul de învăţământ românesc are bube mari, dar e o diferenţă între întregul sistem şi o anume şcoală sau facultate/universitate.

Ei şi acum mă trezesc eu cu moţ să vă spun cum astfel de practici aparent inofensive sunt cum nu se poate mai nesănătoase. Cam cum e şi cu fumatul. Cel mai probabil te-ai apucat de fumat pentru că e cool şi oamenii din grupul tău de prieteni o fac. Numai că prin chestia asta îţi tai singur craca de sub picioare. Cum? Mecanismul e simplu. Aşa cum şti şi tu, oamenii se ghidează destul de mult în viaţă în funcţie de zvonuri. Şi dacă tu, copil deştep, eşti unul dintre cei care au grijă să răspandească zvonuri cât mai întunecate, iar lumea te crede pe cuvânt, tocmai pentru că faci parte din oamenii din inside şi se presupune că şti destul de multe despre şcoala ta, zvonurile astea se răspândesc în atât de multe colţuri ale ţărişoarei tale de nici nu-ţi dai seama. Şi te trezeşti, într-o frumoasă zi cu soare, absolvent de facultate cu diploma în mână, să te duci la un interviu de angajare. Şi îţi fuge pământul de sub picioare când îţi dai seama că omul din faţa ta este sceptic în privinţa ta şi refuză să-ţi dea postul tocmai din cauza unor astfel de zvonuri pe care tu însuţi le-ai răspândit la un moment dat.

De ţinut minte, dragilor, că sunteţi o parte din mijloacele prin care şcoala voastră îşi capătă reputaţia şi prestigiul, iar voi vă puteţi fi de ajutor vouă înşivă. De asemenea, o să vă daţi seama la un moment dat, cât mult apasă asupra imaginii voastre insituţiile care se leagă într-un fel sau altul de numele vostru. De la Oxford până la închisoarea din Căciulaţi.

Şi de treaba asta mi-am dat seama frecventând cursurile facultăţii mele, despre care mi-am dat seama că nu este nici pe departe atât de inutilă pe cât am auzit de la alţii. Incompetenţa nu ţine numai de şcoală, iar a da vina pe ea, pentru prostia şi lipsa ta de chef pentru a învăţa ceva util e o greşeală.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Despre tine şi şcoala ta

  1. Scoala publica este un sistem socialist si incalca drepturile omului in mai multe privinte. Ar trebui abolita. Asa ca nu conteaza cit de buni sau rai sint unii sau altii, sistemul este putred de la radacina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: