ghemotoace

blogger outside, human inside

Ca să-ţi mai descreţeşti fruntea

    Recunosc, făceam parte din grupul de oameni care cred că viaţa la ţară este plictisitoare. I was wrong. Am fost azi la ţară unde am făcut cunoştinţă cu cinci pui de găină, mititei şi fragili. Pentru că nu au fost acceptaţi de cloşcă fiindcă au culori diferite faţă de fraţii lor (da, şi găinile fac discriminări de culoare) sunt ţinuţi într-o cutie de carton. La umbră, în balansoar. Şi au acolo cutiuţe cu apă şi mâncare. Au dus o viaţă fericită, până azi, când bunica a sugerat că ar avea o existenţă cu mult îmbunătăţită dacă ar mânca gâze şi iarbă direct de pe pământ. Şi? Şi noi avem în curte trei câini. Doi de dimensiunile unor pechinezi, cu antecedente de savurat găinile din vecini. Unul a recidivat chiar ieri cu una din găinuşele noastre. Dacă puicuţa şi-a luat inima în dinţi şi a trecut fix prin faţa prădătorului …ei bine, inima i-a trecut şi prin a doua pereche de dinţi. Dar cei doi pechinezi sunt legaţi, puicuţa de ieri a fost un caz nefericit. Al treilea câine e Nero. Pentru cei care nu îl ştiu din pozele de pe facebook, Nero este un ditai câinele capabil să înghită pe nerăsuflate un castron cât capul lui, plin cu mâncare. Dar Nero are cazier curat, motiv pentru care a fost lăsat să-şi plimbe cele peste 30 de kg prin toată curtea.

Revenind la pui. Pentru a-i face fericiţi, conform sugestiilor bunicii, le-a fost delimitat un teritoriu destul de măricel prin patru scânduri, nu mai înalte de-o palmă, aşezate în formă dreptunghiulară direct pe pământ. Ei şi de-aici începe thriller-ul.

Priveam pe fereastră toată scena. Puii se strânseseră toţi cinci într-un colţ, fără să ştie exact ce trebuie să facă cu atât de mult verde şi atât de mult spaţiu. Nero şi-a asumat brusc o privire grijulie de dădacă …hmm …se aşezase în dreptunghiul cu pricina şi îi fixa pe fiecare în parte, cu urechile ciulite, atent la fiecare zbârnâit de aripi. La rândul lui, Nero era urmărit de cinci perechi de ochi: eu, sor-mea, părinţii şi mamaia. Nu ştiu dacă pe toţi îi străfulgera acelaşi sentiment de “o să se lase cu sânge”. Puii rămăseseră singurele fiinţe care se jucau vesele, în timp ce pentru toţi ceilalţi, ochii erau singurii care se plimbau, muşchii rămânând neclintiţi, într-o tensiune pregătită de atac sau ţipat. Nimeni nu a luat câinele de acolo. Asteptau să vadă ce face. Şi se pricepe de minune să creeze suspans. Se apropia din când în când cu nasul şi înainta doar un pas, dar sigur şi hotărât, când câte un pui încerca să prindă cu gâtul pe sus o muscă bezmetică. Mi se înmuiau picioarele instant şi mă gândeam iar  ” se lasă cu sânge…”, apoi auzeam vocea prelungită dar fermă a unuia din părinţi “Nerooo… “; şi nasul lui se retrăgea puţin, însă nu-şi pierdea interesul ci din contră toate simţurile i se ascuţiseră către aceeaşi direcţie. Acelaşi schimb crunt de priviri.

După vreo cinci minute, am început să ne mai descleştăm, cât sa avem loc de glume de tipul ” Hai că are stofă de bonă până la urmă”. Nero continua să se apropie din când în când, apoi obosit de stat în picioare se trântea pe iarbă.  Respira rapid  din cauza căldurii, cu limba scoasă şi gura deschisă larg lăsând să se vadă canini mari, albi şi ascuţiţi. Îşi menţinea concentrarea asupra ţintei,  şi din când în când îşi umezea nasul cu limba. “Se lasă cu sânge …”. Totuşi poziţia mai relaxată a câinelui permitea o conversaţie veselă.

Mai târziu am observat că nu eram singura pe faţa căreia se putea citi din când în când: 1, 2, 3, 4 …1, 2, 3, 4, … apoi privirea se muta dintr-un colţ într-altul al dreptunghiului ca o minge de biliard lovită cu putere, până când zăreai rătăcitul de pui teafăr şi nevătămat, umblând aiurea după furnici  …5, şi plămânii îşi eliminau dioxidul de carbon într-o răsuflare uşurată lungă.

 

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: